ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Για 14 ημέρες από σήμερα Τετάρτη 11-03-2020 έως και 24-03-2020 θα παραμείνουν όλα τα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της χώρας μας κλειστά για την αποφυγή της διασποράς του ιού.

Για να έχει αποτέλεσμα το παραπάνω μέτρο και τα υπόλοιπα που παίρνονται  πρέπει και ο καθένας μας ατομικά να αναλάβει τις ευθύνες του , ώστε να περάσει ανώδυνα αυτή η δύσκολη κατάσταση.

Οι δέκα οδηγίες που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και κορυφαίοι γιατροί για να προστατευτείτε από τον Κορονοϊό. Τόσο ο καθένας σας ξεχωριστά, τα παιδιά σας και κυρίως οι ευπαθείς ομάδες.

Είναι συμβουλές που πολύ εύκολα τις απομνημονεύετε? και τις έχετε ως μπούσουλα ζωής από τώρα και στο εξής.

1. Αποφεύγετε χώρους όπου συνωστίζονται πολλά άτομα. Αν βρίσκεστε σε έναν τέτοιο χώρο (π.χ. Σουπερμάρκετ) κρατάτε την μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από τους υπόλοιπους.

2 Ο ιός δεν προκαλεί βήχα υγρό και καταρροή όπως η γρίπη αλλά βήχα ξηρό και επίμονο μαζί με υψηλό πυρετό. Μην τον μπερδεύετε με τα συμπτώματα της απλής γρίπης.

3. Ο ιός πεθαίνει στους 26/27 βαθμούς. Για τον λόγο αυτό πίνετε συχνά ζεστά ροφήματα όπως τσάι , χαμομήλι, ακόμη και σκέτο ζεστό νερό.

4. Μην πίνετε κρύα ροφήματα, ροφήματα με παγάκια και καθίστε στον ήλιο.

5. Ο ιός έχει μεγάλη διάμετρο επομένως οποιαδήποτε μάσκα μπορεί να τον εμποδίσει. Δεν χρειάζονται εξειδικευμένες μάσκες.

6. Όταν ο ιός βρίσκεται σε μεταλλικές επιφάνειες ζει για 12 ώρες. Επομένως όταν έρχεστε σε επαφή με τέτοιες επιφάνειες πλένετε καλά τα χέρια.

7. Στα ρούχα και τα υφάσματα ο ιός ζει 6/12 ώρες. Αν δεν μπορείτε να τα πλένετε καθημερινά να τα βγάζετε στον ήλιο.

8. Ο ιός εγκαθίσταται πρώτα στον λαιμό για 3/4 μέρες. Αν αισθανθείτε τον λαιμό σας στεγνό κάνετε γαργάρες με αντισηπτικά διαλύματα. Ο ιός στο στάδιο αυτό μπορεί να αποτραπεί να περάσει στην τραχεία και έπειτα στα πνευμόνια.

9. Ο ιός επιβιώνει στα χέρια μας για 10 λεπτά. Στα δέκα αυτά λεπτά όμως μπορεί να τρίψουμε τα μάτια μας, την μύτη μας ή να ακουμπήσουμε το στόμα μας. Πλένετε συχνά και επιμελώς τα χέρια σας.

10. Τονώστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και μην προβαίνετε σε εξαντλητική γυμναστική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *